Friday, 24 May 2013

BBM 3410: GAMBAR UNIK

Posing gambar unik juga merupakan tugasan gabungan 3 buah kumpulan iaitu Permata Hati, Cik Siti Wan Kembang dan Simple Show. Dr. Notts menyuruh kami mengambil 20 keping gambar unik. Gambar tersebut mestilah lain dari yang lain dan mestilah gambar yang belum pernah beliau tengok. Payah juga nak buat gambar kreatif dan unik  mengikut selera Dr. Notts ni..hihi.. Masing2 mencari idea untuk mendapatkan gambar unik yang terbaik. So,, ini lah hasil yang telah kami peroleh sepanjang penggambaran gambar unik. 























BBM 3410: VIDEO PENGAJARAN - ADAB DALAM MASJID

Video pengajaran ini dibuat untuk memberi pengajaran tentang adab2 yang perlu dipatuhi tak kira di mana jua kita berada. Kumpulan kami yang terdiri daripada gabungan 3 kumpulan iaitu  Kumpulan Permata Hati, Cik Siti Wan Kembang dan Simple Show memilih untuk membuat video tentang adab  ketika di dalam masjid. Surau FBMK menjadi lokasi penggambaran kami semua. Saksikan video tersebut di bawah ini. 

video

BBM 3410: VIDEO KEBIASAAN ORANG MALAYSIA

Video kebiasaan orang Malaysia dibuat bagi memberikan gambaran tabiat masyarakat Malaysia tak kira di mana jua mereka berada. Video ini dibuat dengan gabungan 3 buah kumpulan iaitu kumpulan Permata Hati, Cik Siti Wan Kembang dan Simple Show. Video ini dibuat di Latar Siswa, Sekitar FBMK, dan Sekitar Kolej Serumpun. Saksikan videonya di bawah ini.


video
                                     

Thursday, 23 May 2013

BBM 3410: SALAM TERAKHIR


Assalamualaikum... sob..sob..sob :'( Sedihnya post terakhir untuk subjek BBM 3410: Bahasa Dalam Multimedia. Banyak kenangan dan peristiwa sepanjang 14 minggu mengharungi tugasan multimedia ini. Gembira, suka, duka, penat, tekanan segalanya bercampur baur dalam diri ini.


Sepanjang 14 minggu bersama sudah cukup mengikat tali silaturrahim kami sebagai adik beradik Linguistik.. Walaupun wujud pelbagai sengketa tetapi itu semua menjadi asam garam dalam kehidupan kami di sini. Berbagai pengalaman, cabaran dan dugaan sepanjang kami bersama....Dari minggu pertama hinggalah minggu 13 bertubi - tubi tugasan menimpa bak hujan mencurah bumi. Antara tugasan tersebut adalah seperti berikut...hehehe Asas grafik, Fotografi emosi, Video one shot, Power point simpulan bahasa, Video seram, Video tanpa wajah, Gambar unik, Video kebiasaan orang Malaysia, dan Video pengajaran dan yang paling stress Video kit promosi bahasa Melayu. Jangan terkejut ya, itu cuma tugasan kumpulan, tugasan individu belum masuk lagi. Antara tugasan inidividu ialah Poster, Kalendar meja, Movie maker, Power point alam sekitar, Twitter, Blog, dan Laman web. Mak aii mesti hangpa tak percaya kan. huhuhu.. Bersengkang mata dibuatnya. Tetapi ada hikmah di sebalik semua itu. Kami sudah pandai sedikit sebanyak tentang dunia miltimedia. Terima kasih banyak2 kepada Dr. Notts dan Dr. Arbaie sebab memberi tugasan dan mengajar kami subjek multimedia ini.



Nak cerita fasal doktor pulak. Dr. Normaliza a.k.a Dr. Notts ni amat mementingkan masa. Semua pelajar masuk awal kalau tahu Dr. Notts nak masuk minggu tu. hihi. Kalau masa Dr. Arbaie semua masuk lambat je. hihihi.. Kalau pakai selipar jamban dia halau keluar. Terpaksalah balik kolej tukar kasut. Walaupun beliau nampak garang tetapi beliau sangat baik hati dan kelakar. Setiap kali tiba waktu kelas beliau, semua pelajar akan berebut nak masuk kelas dan berebut2 nak duduk depan...sebabnya Dr. Notts kata, beliau akan bagi 'A' kepada yg dia ingt muka je....hahaha..katanya lagi....beliau tk suka orang yang duduk kat belakang sebabnya pelajar tersebut akan alpa dan tidak fokus tetapi apabila duduk depan, pelajar tersebut akan fokus dan mudah menerima apa yg diajar. 

Dr. Arbaie pula seorang yang baik hati dan tidak garang langsung. Tetapi tugasan Kit promosi bahasa Melayu yg harus disiapkan membuatkan pelajar stress. Mana tidaknya berminggu2 kami mengadap benda alah 2 tetapi tak siap juga. Dah berpuluh kali  discussion dok mengadap benda yang sangat membosankan tu.  Tapi tak pe itu semua markah untuk kami demi menghadapi semester akhir ini. Harap2 markah yang dapat nanti setimpal dengan usaha keras kami selama ini. Huhu. Hari ni pun sehari suntuk dok bertungkus lumus buat benda alah ni. Uolss nak tau dari pukul 10 pagi sampai 6.30 petang kumpulan kami "berkampung" di Latar Siswa untuk discussion tau..haha..sabor je la..

Mengikuti subjek BBM 3410 ini kami dapat mempelajari banyak benda yang kami kurang arif tentang multimedia. Kami belajar tentang laman web yang sebelum ini kami hanya tahu aplikasi tu wujud tetapi tidak berminat untuk ambil tau. Apabila sudah dipaksa membuatnya..terpaksalah kami mengadap laptop selama berjam-jam...bukan laman web je...beberapa laman di alam maya kami perlu sediakan termasuklah twitter, dan blog...facebook? Dr. Notts tidak berminat dengan facebook kerana katanya facebook ni banyak benda2 mengarut...hahahaha.... memang betul pun cakap beliau.. facebook memang melalikan dan banyak yang mengarut2. Jadi updatelah kami dari semasa ke semasa di blog dan twitter masing2...

Di samping itu juga, dalam aktiviti berkumpulan aku mempelajari tentang asas grafik iaitu asas yang perlu ada dalam sesuatu multimedia seperti kesesuaian, keseimbangan, mudah, warna dan teks. Asas ini merupakan komponen yang sangat penting. Kami dikehendaki mencari gambar dalam majalah atau buku yang mempunyai ciri-ciri asas grafik dan melekatkannya pada board yang bersaiz A4. Setiap ahli kumpulan menunjukkan komitmen masing-masing. Ada yang mencari gambar, ada yang mencari huruf dan juga ada yang tolong memotong. Tapi bestlah aktiviti tu...daripada dengar lecturer membebel....baik praktikalkan apa yg diajar..hahahah

Nak cerita fasal video pulak. Pertama, 'Video One Shot' kami kena pilih satu lagu, tak kisahlah lagu apa....arahannya, kami perlu miming lagu tersebut dan menari mengikut rentak lagu tersebut. Lagu kami pilih Zapin Usik Mengusik, nyanyian Senario dan Nurhaida.... malu giler beb....tapi demi Dr. Notts kami turutkan jua...Latihan diadakan selama beberapa hari...dan penggambaran dilakukan di Foyer Sanggar Bahasa..Kat situ tak de orang..tambah2 hari minggu...hahahah....suka lah kami rakam kat situ...dah lah kami ni memang 'hebat' untuk menari zapin..hahaha hebat sangat.. dah macam senam robik, bersilat pun ada..hahaha pecah perot. Video yang kedua ialah video seram dan ketiga video tanpa wajah yang telah diceritakan sebelum ini di entry yang lepas..

Tak habis di situ, gara2 tugasan video yang diberi saya sering di booking menjadi pelakon tambahan untuk video kumpulan lain juga. hihihi.. Watak yg selalu diberikan ialah menjadi boyfriend dorang..Bertambah2 la gosip dan kontroversi lepas tu. hihi sampaikan saya digelar kasanova katanya. Setiap kali video ditayangkan di hadapan kelas saya tersipu2 malu. ngeh3.. Jangan lupa tengok video2 tu semua ada dalam blog saya ni..

Itulah sedikit sebanyak pengalaman sepanjang menyiapkan tugasan yang telah diberikan. Setakat ini sahajalah dahulu kisah suka duka menghadapi kelas multimedia ni.. Walaupun hampir 100 kali buat discussion untuk menyiapkan tugasan, sesungguhnya saya amat gembira walaupun sedikit stress dengan tugasan yang diberikan. Kelas ni mengajar saya erti semangat kerja berkumpulan, setia kawan, menghargai masa, komitmen, pengalaman baru dan sebagainya.. Sesungguhnya juga kelas ini banyak mencipta kenangan antara kami adik beradik linguistik sebelum kami semua bergraduat.

Akhir kata jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada Dr. Notts dan Dr. Arbaie serta sahabat sekalian yang telah berjaya mencipta kenangan yang terindah di UPM melalui subjek BBM3410 ni.. Maafkan segala silap dan salah saya selama kita bersama. In shaa Allah ada waktu kita berjumpa lagi. Saya doakan kita semua berjaya. Saya sayang anda semua.

BBM 3410: VIDEO TANPA WAJAH

      Salam semua.. Kali ni video tanpa wajah la pulak. Kumpulan kami memilih untuk berlakon tentang Skim Pemusnah Kehidupan. Kumpulan kami memilih "tangan" untuk membuat lakonan tersebut. Saksikanlah video tersebut di bawah ini.




video

Wednesday, 15 May 2013

BBM 3410: LAMAN WEB

Laman web ni adalah salah satu tugasan individu yang harus dibuat oleh pelajar subjek Bahasa Dalam Multimedia. Silalah klik link di bwh untuk mengetahui dengan lebih lanjut. TQ

Thursday, 18 April 2013

BBM3410 - PENGALAMAN VIDEO SERAM

   Tugasan kali ni video seram la pulak. Dr. Notts menyuruh semua kumpulan membuat video seram ataupun pembunuhan. Video tersebut mestilah tanpa skrip, tanpa suara dan hanya bunyi sound effect sahaja dibenarkan.  Durasi video adalah lebih kurang 4 minit sahaja. Bukan main susah lagi perah otak fikir idea. Nak buat video seram 4 minit bukannya senang. Kumpulan kami membuat perbincangan pada hari sabtu 13/4/13 jam 2PM. Setelah berbincang dan mendapat idea maka kami memutuskan untuk berlakon pada sebelah malamnya. Petang tu juga aku pergi beli alatan untuk berlakon seram. Aku beli tepung gandum dan sirap seperti yang diarahkan oleh ketua kumpulan, Asrul.
    
    Malamnya, jam 8.30 kami berkumpul di Sanggar 12, Kolej Serumpun iaitu lokasi yang kami pilih untuk penggambaran. Setelah semua ahli kumpulan berkumpul dan watakpun sudah ditetapkan maka bermulalah sesi penggambaran. Aku dan Aswadi memegang watak utama iaitu Aswadi sebagai pembunuh dan aku sebagai hantu. Hihihihi...
    
    Watak aku sebagai hantu memerlukan aku dimekapkan supaya kelihatan seram. Maka sirap pun menjadi losyen muka ku pada malam itu. Proses membuat darah yang kami lakukan adalah dengan mencampurkan tepung dengan sirap dan sedikit air. Ia bertujuan untuk memekatkan darah tersebut supaya nampak seperti darah sebenar.
   
    Semasa sesi penggambaran banyak scene yang tidak menjadi dan kami melakukannya berulang kali bagi mendapatkan rakaman yang terbaik. Penggambaran cerita hantu kami menjadi lucu dengan gelak ketawa kerana scene yang tidak menjadi. Ditambah pula juru kamera kami, Asrul jatuh longkang sebab terlalu leka merakam. Hahahahaha.
    
    Lebih kurang 3 jam berlakon akhirnya berjaya juga video seram disiapkan. Video seram kumpulan kami berjudul "Panggilan Maut". Proses seterusnya adalah editing dan upload di youtube. Dah jadi artis youtube la kami nampaknya.. Ngeh3... Silalah tengok video seram kami di bawah ni. Sekian.



Wednesday, 10 April 2013

SIMPULAN BAHASA UPM

     Alhamdulillah siap juga tugasan kalendar dan poster setelah beberapa minggu bersengkang mata. Huhuhu. Tunggu nak p print je nanti balik kolej. Maklumla lani masih dlm mood cuti midsem.
     Sementara ada masa free ni aku nak kongsi sikit tentang tugasan simpulan bahasa yang kumpulanku  buat minggu lepas. Entry sebelum ni video one shot dah aku post kan dalam blog kesayanganku ini. Sekarang tiba masa untuk simpulan bahasa pula.
     Pada minggu tersebut Dr. Notts memberikan tugasan simpulan bahasa. Kami perlu mengambil gambar yang sesuai bagi menerangkan maksud simpulan bahasa yang dipilih dan perlu membuat slideshow  untuk ditayangkan di dalam kelas. Sebelum itu kami dikehendaki memilih 12 simpulan bahasa yang berbeza bagi  setiap kumpulan. Aktiviti tersebut dilakukan di dalam kelas. Seronok juga sebab masing - masing berebut nakkan simpulan bahasa yang mudah untuk disesuaikan dengan gambar. Hehehe.
    Antara simpulan bahasa yang kumpulan kami pilih ialah abang kandung, abang angkat, geli hati, angkat kaki, hancur hati, ikat perut, keluarga kandung, perang mulut, tidur ayam dan banyak lagi. Kumpulan kami membuat sesi penggambaran di sekitar Sanggar Kolej 12. Dalam proses menghasilkan gambar yg bersesuaian, kami perlu berfikiran kreatif bagi menghasilkan gambar2 yg dpt menjelaskn maksud sebenar simpulan bahasa. Kami seronok sebab dapat mengeratkan hubungan silaturrahim dan bergelak ketawa.
    Tibalah hari yang ditunggu-tunggu, hari rabu kelas kami bermula dengan penayangan slide simpulan bahasa tersebut. Berlaku sedikit masalah teknikal semasa slide hendak dibentangkan. Lagu latar untuk slide tersebut tidak dapat dimainkan, namun segalanya dapat diatasi dengan memainkan lagu latar di luar slide.
    Setelah selesai pembentangan, 4 daripada 12 simpulan bahasa kami di 'reject' oleh Dr.Notts dan kwn2. Kata Dr. Notts mana2 simpulan bahasa yang tidak bersesuaian dengan gambar perlu dibuat pembetulan.
    Namun kami sekumpulan amat berpuas hati dengan hasil kerja yang telah berjaya disiapkan. Apa yang penting adalah semangat kerjasama antara ahli kumpulan dalam menyiapkan tugasan tersebut.
















Tuesday, 9 April 2013

VIDEO ONE SHOT UPM

     Alahai video one shot la pulak, stress bila mendengar tugasan yg diberikan pada minggu tersebut.. Dah la nak kena balik kampung sebab nak tengok nenek sakit. Tiket bas dah beli dah, jadi nak tak nak kena balik juga la. Tapi demi tugasan ini aku balik awal ke kolej.
   
   Tibalah hari yang ditunggu - tunggu, setelah persetujuan dengan semua ahli kumpulan, kami bersepakat untuk 'shooting' video one shot di Sanggar Bahasa, FBMK. Pukul 2 petang hari ahad bermulalah kami merakam video tersebut. Kumpulan kami memilih lagu Zapin Usik Mengusik yang di popularkan oleh kumpulan Senario. Ahli kumpulan kami seramai 5 orang yang di anggotai 4 teruna dan seorang dara.
   
    Pada mulanya kami bercadang untuk shooting di Taman Bunga Sanggar Bahasa, tetapi semasa sedang setting tempat untuk shooting, hujan turun dengan lebatnya, jadi terpaksalah kami menukar tempat iaitu di tempat teduh di Foyer Sanggar Bahasa.

     Kumpulan kami mengenakan baju Melayu bagi sang kumbang dan baju kurung bagi sang bunga. Pemilihan baju tersebut adalah sesuai dengan lagu zapin yang kami dendangkan. Tanpa mengikuti kelas tarian, kami semua nampak kekok kerana tidak pandai menari zapin. Hahaha.. Macam2 gaya ada, gaya bersilat, lari setempat, senam robik semua ada, pecah perut kami ketawa. Mujurlah ada ahli kumpulan kami yang pandai juga berzapin. Dengan tunjuk ajar beliau, menjadi jugalah tarian zapin kumpulan kami. HUHUHU menjadi ke??? hahaha. Sebanyak 5 video telah kami rakam. Setelah berpuas hati dengan video yang ke lima, maka kami memilih video tersebut untuk di muat naik ke dalam youtube kelak.


      Tak habis di situ sahaja, kami juga perlu menayangkan video tersebut di hadapan kelas pada minggu berikutnya. Adoyaiii maluuuu... tapi tak pe sebab kami happy dengan gelak ketawa rakan2 semua. Hehehe.

      Sekian sahaja serba sedikit selok - belok dalam menyiapkan video one shot tarian zapin kumpulan kami PERMATA HATI.. Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua ahli kumpulan, ASROL, MAZLAN, ASWADI dan MUNA kerana bersungguh - sungguh dalam menyiapkan video tersebut. Tidak lupa juga jutaan terima kasih kepada Dr. Normaliza kerana mengajar subjek Bahasa Dalam Multimedia yang telah banyak mengajar apa yang saya tidak tahu selama ini. Tunggu entry seterusnya ya video seram sangat..huhuhu seram sangat..

p/s : Kepada pembaca, pelawat, piminat blog dsb bolehlah tgk video kumpulan kami di bawah ini.


video


Wednesday, 27 March 2013

10 LELAKI TERPINTAR DUNIA




                      10 LELAKI TERPINTAR DUNIA
                                                
     1.   Matt Damon
Matt sudah menunjukkan kepintarannya sejak Sekolah Rendah, Menegah dan Universiti.. Pelakon yang selalu memukau penonton dengan lakonannya ini belajar bahasa Inggeris di Harvard University.


2. Quentin Tarantino
Pengarah filem dari Amerika yang berjaya membuat filemnya laris seperti Kill Bill dan Inglorius Basterds ini mempunyai IQ 160. Wow!


                                3. Steve Martin
Banyak orang mengenalinya sebagai pelakon yang pintar berwatak lucu. Namun, ternyata dia bukan sahaja lucu, malah pintar, dan mempunyai IQ 142.


                               4. Dolph Lundgren
Pelakon Sweden ini dikenali melalui wataknya dalam filem bergenre perang. Namun pelakon dan juga pengarah yang handal dalam seni bela diri ini mempunya IQ 160.
                                              
         

                             5. Arnold Schwarzenegger
Gabenor California dan bintang The Terminator ini mempunyai IQ 135. Bukan sahaja mempunyai badan sasa, tapi otaknya juga cerdas.
                             

                         6. Bill Clinton 
Ahli Politik dan bekas Presiden Amerika Syarikat ini mempunyai IQ 137.

                                               
                         7. Albert Enstein
Penemu teori relativitas yang dikenali sangat genius ini mempunyai IQ 160.
                  

                        8. Bill Gates
Beliau merupakan CEO Microsoft dan mempunyai IQ- 160.
      
 
                       9. Stephen Hawking
Hawking dikenali dengan teori kosmis dan physicist yang kontroversial.  Beliau mempunyai IQ 160.


                     10. Gary Kasparov 
Boleh dikatakan, dialah lelaki yang paling genius ketika ini. Bayangkan, grandmaster catur dari Rusia ini mempunyai IQ 190.Amazing!

Tuesday, 19 March 2013

MESTI BACA!!! WAJIB TAHU!!!



Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan,

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar:Babi liar.

5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk:Susu babi.

10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah S.W.T akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.

Dibawakan Oleh: Suami, Isteri & Doktor

Monday, 18 March 2013

Rindu Rasulullah S.A.W





                       




Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri kamu ada kebesaran Tuhan". Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama Allah.

 Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:- 

1.  Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?
 
Mengikut cara Rasulullah s.a.w, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah makan nasi dan lauknya. 

Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg palingberkhasiat untuk kita. Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, di hospital-hospital, the first line of reatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu. 

3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

Cara Rasulullah minum. 

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina? 

Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dansel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.

Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit informasi yang diberikan oleh Mudaris(guru) ana, Mudaris Iskandar mengenai Ka'bah.

Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan mengapa ia empat persegi (cube).
 
Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Ka'bah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi. Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama, equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan, seperti hanya seorang pemenang yg berada diatas setelah ia memijak-mijak yang lain. Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut. 

Sekian buat renungan bersama, Fi amanillah Jazakallah
TOLONG SEBARKAN DAN JADIKAN AMALAN BERGUNA.... BAGUS NI...