Friday, 24 May 2013

BBM 3410: GAMBAR UNIK

Posing gambar unik juga merupakan tugasan gabungan 3 buah kumpulan iaitu Permata Hati, Cik Siti Wan Kembang dan Simple Show. Dr. Notts menyuruh kami mengambil 20 keping gambar unik. Gambar tersebut mestilah lain dari yang lain dan mestilah gambar yang belum pernah beliau tengok. Payah juga nak buat gambar kreatif dan unik  mengikut selera Dr. Notts ni..hihi.. Masing2 mencari idea untuk mendapatkan gambar unik yang terbaik. So,, ini lah hasil yang telah kami peroleh sepanjang penggambaran gambar unik. 























BBM 3410: VIDEO PENGAJARAN - ADAB DALAM MASJID

Video pengajaran ini dibuat untuk memberi pengajaran tentang adab2 yang perlu dipatuhi tak kira di mana jua kita berada. Kumpulan kami yang terdiri daripada gabungan 3 kumpulan iaitu  Kumpulan Permata Hati, Cik Siti Wan Kembang dan Simple Show memilih untuk membuat video tentang adab  ketika di dalam masjid. Surau FBMK menjadi lokasi penggambaran kami semua. Saksikan video tersebut di bawah ini. 

video

BBM 3410: VIDEO KEBIASAAN ORANG MALAYSIA

Video kebiasaan orang Malaysia dibuat bagi memberikan gambaran tabiat masyarakat Malaysia tak kira di mana jua mereka berada. Video ini dibuat dengan gabungan 3 buah kumpulan iaitu kumpulan Permata Hati, Cik Siti Wan Kembang dan Simple Show. Video ini dibuat di Latar Siswa, Sekitar FBMK, dan Sekitar Kolej Serumpun. Saksikan videonya di bawah ini.


video
                                     

Thursday, 23 May 2013

BBM 3410: SALAM TERAKHIR


Assalamualaikum... sob..sob..sob :'( Sedihnya post terakhir untuk subjek BBM 3410: Bahasa Dalam Multimedia. Banyak kenangan dan peristiwa sepanjang 14 minggu mengharungi tugasan multimedia ini. Gembira, suka, duka, penat, tekanan segalanya bercampur baur dalam diri ini.


Sepanjang 14 minggu bersama sudah cukup mengikat tali silaturrahim kami sebagai adik beradik Linguistik.. Walaupun wujud pelbagai sengketa tetapi itu semua menjadi asam garam dalam kehidupan kami di sini. Berbagai pengalaman, cabaran dan dugaan sepanjang kami bersama....Dari minggu pertama hinggalah minggu 13 bertubi - tubi tugasan menimpa bak hujan mencurah bumi. Antara tugasan tersebut adalah seperti berikut...hehehe Asas grafik, Fotografi emosi, Video one shot, Power point simpulan bahasa, Video seram, Video tanpa wajah, Gambar unik, Video kebiasaan orang Malaysia, dan Video pengajaran dan yang paling stress Video kit promosi bahasa Melayu. Jangan terkejut ya, itu cuma tugasan kumpulan, tugasan individu belum masuk lagi. Antara tugasan inidividu ialah Poster, Kalendar meja, Movie maker, Power point alam sekitar, Twitter, Blog, dan Laman web. Mak aii mesti hangpa tak percaya kan. huhuhu.. Bersengkang mata dibuatnya. Tetapi ada hikmah di sebalik semua itu. Kami sudah pandai sedikit sebanyak tentang dunia miltimedia. Terima kasih banyak2 kepada Dr. Notts dan Dr. Arbaie sebab memberi tugasan dan mengajar kami subjek multimedia ini.



Nak cerita fasal doktor pulak. Dr. Normaliza a.k.a Dr. Notts ni amat mementingkan masa. Semua pelajar masuk awal kalau tahu Dr. Notts nak masuk minggu tu. hihi. Kalau masa Dr. Arbaie semua masuk lambat je. hihihi.. Kalau pakai selipar jamban dia halau keluar. Terpaksalah balik kolej tukar kasut. Walaupun beliau nampak garang tetapi beliau sangat baik hati dan kelakar. Setiap kali tiba waktu kelas beliau, semua pelajar akan berebut nak masuk kelas dan berebut2 nak duduk depan...sebabnya Dr. Notts kata, beliau akan bagi 'A' kepada yg dia ingt muka je....hahaha..katanya lagi....beliau tk suka orang yang duduk kat belakang sebabnya pelajar tersebut akan alpa dan tidak fokus tetapi apabila duduk depan, pelajar tersebut akan fokus dan mudah menerima apa yg diajar. 

Dr. Arbaie pula seorang yang baik hati dan tidak garang langsung. Tetapi tugasan Kit promosi bahasa Melayu yg harus disiapkan membuatkan pelajar stress. Mana tidaknya berminggu2 kami mengadap benda alah 2 tetapi tak siap juga. Dah berpuluh kali  discussion dok mengadap benda yang sangat membosankan tu.  Tapi tak pe itu semua markah untuk kami demi menghadapi semester akhir ini. Harap2 markah yang dapat nanti setimpal dengan usaha keras kami selama ini. Huhu. Hari ni pun sehari suntuk dok bertungkus lumus buat benda alah ni. Uolss nak tau dari pukul 10 pagi sampai 6.30 petang kumpulan kami "berkampung" di Latar Siswa untuk discussion tau..haha..sabor je la..

Mengikuti subjek BBM 3410 ini kami dapat mempelajari banyak benda yang kami kurang arif tentang multimedia. Kami belajar tentang laman web yang sebelum ini kami hanya tahu aplikasi tu wujud tetapi tidak berminat untuk ambil tau. Apabila sudah dipaksa membuatnya..terpaksalah kami mengadap laptop selama berjam-jam...bukan laman web je...beberapa laman di alam maya kami perlu sediakan termasuklah twitter, dan blog...facebook? Dr. Notts tidak berminat dengan facebook kerana katanya facebook ni banyak benda2 mengarut...hahahaha.... memang betul pun cakap beliau.. facebook memang melalikan dan banyak yang mengarut2. Jadi updatelah kami dari semasa ke semasa di blog dan twitter masing2...

Di samping itu juga, dalam aktiviti berkumpulan aku mempelajari tentang asas grafik iaitu asas yang perlu ada dalam sesuatu multimedia seperti kesesuaian, keseimbangan, mudah, warna dan teks. Asas ini merupakan komponen yang sangat penting. Kami dikehendaki mencari gambar dalam majalah atau buku yang mempunyai ciri-ciri asas grafik dan melekatkannya pada board yang bersaiz A4. Setiap ahli kumpulan menunjukkan komitmen masing-masing. Ada yang mencari gambar, ada yang mencari huruf dan juga ada yang tolong memotong. Tapi bestlah aktiviti tu...daripada dengar lecturer membebel....baik praktikalkan apa yg diajar..hahahah

Nak cerita fasal video pulak. Pertama, 'Video One Shot' kami kena pilih satu lagu, tak kisahlah lagu apa....arahannya, kami perlu miming lagu tersebut dan menari mengikut rentak lagu tersebut. Lagu kami pilih Zapin Usik Mengusik, nyanyian Senario dan Nurhaida.... malu giler beb....tapi demi Dr. Notts kami turutkan jua...Latihan diadakan selama beberapa hari...dan penggambaran dilakukan di Foyer Sanggar Bahasa..Kat situ tak de orang..tambah2 hari minggu...hahahah....suka lah kami rakam kat situ...dah lah kami ni memang 'hebat' untuk menari zapin..hahaha hebat sangat.. dah macam senam robik, bersilat pun ada..hahaha pecah perot. Video yang kedua ialah video seram dan ketiga video tanpa wajah yang telah diceritakan sebelum ini di entry yang lepas..

Tak habis di situ, gara2 tugasan video yang diberi saya sering di booking menjadi pelakon tambahan untuk video kumpulan lain juga. hihihi.. Watak yg selalu diberikan ialah menjadi boyfriend dorang..Bertambah2 la gosip dan kontroversi lepas tu. hihi sampaikan saya digelar kasanova katanya. Setiap kali video ditayangkan di hadapan kelas saya tersipu2 malu. ngeh3.. Jangan lupa tengok video2 tu semua ada dalam blog saya ni..

Itulah sedikit sebanyak pengalaman sepanjang menyiapkan tugasan yang telah diberikan. Setakat ini sahajalah dahulu kisah suka duka menghadapi kelas multimedia ni.. Walaupun hampir 100 kali buat discussion untuk menyiapkan tugasan, sesungguhnya saya amat gembira walaupun sedikit stress dengan tugasan yang diberikan. Kelas ni mengajar saya erti semangat kerja berkumpulan, setia kawan, menghargai masa, komitmen, pengalaman baru dan sebagainya.. Sesungguhnya juga kelas ini banyak mencipta kenangan antara kami adik beradik linguistik sebelum kami semua bergraduat.

Akhir kata jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada Dr. Notts dan Dr. Arbaie serta sahabat sekalian yang telah berjaya mencipta kenangan yang terindah di UPM melalui subjek BBM3410 ni.. Maafkan segala silap dan salah saya selama kita bersama. In shaa Allah ada waktu kita berjumpa lagi. Saya doakan kita semua berjaya. Saya sayang anda semua.

BBM 3410: VIDEO TANPA WAJAH

      Salam semua.. Kali ni video tanpa wajah la pulak. Kumpulan kami memilih untuk berlakon tentang Skim Pemusnah Kehidupan. Kumpulan kami memilih "tangan" untuk membuat lakonan tersebut. Saksikanlah video tersebut di bawah ini.




video

Wednesday, 15 May 2013

BBM 3410: LAMAN WEB

Laman web ni adalah salah satu tugasan individu yang harus dibuat oleh pelajar subjek Bahasa Dalam Multimedia. Silalah klik link di bwh untuk mengetahui dengan lebih lanjut. TQ